Terug naar de recepten

Viennoiserie recept

Bosbessen explosie

Bekijk de video op Instagram

Bij de getoerd gerezen producten ligt de nadruk op de lagen. Bij dit zoete getoerd gerezen, de bosbessen explosie, lopen deze verticaal en bestaat het uiterlijk alleen maar uit laagjes. Door de verschillende kleuren, wit, rood en paars, komt de het fruitige meer naar voren. Tegelijkertijd benadrukken de kleuren de verticale lagen.

In het gekleurde deeg wordt vlierbessensap voor paars en bietensap voor de rode kleur gebruikt. De drie verschillende gekleurde degen staan als bulk een nacht in de koeling. Als interieur is een bosbessen cake gebruikt, deze is gemaakt met amandelmeel en bevroren bosbessen. Deze bosbessen geven dezelfde kleuren als de buitenkant en een explosie van smaak. De limoen zeste versterkt de frisheid van de bessen. Het amandelmeel zorgt voor iets meer spekkigheid, korte afbeet en natuurlijk de volle smaak. De afwerking is minimaal gehouden, omdat het product al veel uitstraalt van zichzelf. Het goudpoeder en de witte decoratie suiker versterken de kleuren.

Viennoiserie Bosbessen Explosie

BLANK DEEG
100% - T45
6% - Gist
2% - Zout
2% - Melkpoeder
10% - Desem
10% - Suiker
5% - Vers ei
10% - Roomboter
38% - Water
4% - Honing
50% - Toerboter

ROOD DEEG
100% - T45
6% - Gist
2% - Zout
2% - Melkpoeder
10% - Desem
10% - Suiker
10% - Roomboter
46% - Bietensap
50% - Toerboter

PAARS DEEG
100% - T45
6% - Gist
2% - Zout
2% - Melkpoeder
10% - Desem
10% - Suiker
10% - Roomboter
50% - Vlierbessen sap
50% - Toerboter

BOSBESSEN CAKE
25% - Roomboter
25% - Witte Basterd suiker
15% - Vers ei
25% - T65
15,3% - Bevroren gemengde bosbessen vulling
7,7% - Amandelmeel

1% - Bakpoeder
1% - Limoen zeste

Werkwijze cake

Draai de boter zalvig. Voeg de witte basterdsuiker toe. Giet langzaam het ei erbij, daarna de droge ingrediënten toevoegen. Kort mengen, als laatste de limoenzeste en bosbessen doorspatelen.
Gelijk 35 gram beslag in een kanoring spuiten.

Afbakken op 160°C voor 12 minuten in de heteluchtoven.
Plaats de cake daarna in de diepvries.




Werkwijze bosbessen explosie

Voor het basisdeeg, rode deeg en paarse deeg: kneed drie aparte degen van de ingrediënten tot een soepel deeg, niet helemaal afkneden. Opmaken en uitdrukken tot een rechthoek. Plaats de degen voor een nacht in de koeling.

Rol de drie degen uit en vouw de plastische toerboter in. Toer alle drie de degen één keer in vieren, daarna uitrollen tot 8 mm. Snijd een stuk van het basisdeeg af, ter grootte van de gekleurde degen. Stapel deze 3 degen op elkaar, in de volgorde van paars, wit, rood. De stapel uitrollen tot 7 mm. Het overige deel van het basisdeeg één keer in drieën vouwen. Daarna uitrollen tot 7 mm. Het gekleurde deeg in banen snijden van 1 cm. Deze in de rolrichting op het basisdeeg leggen. Dit totale deeg uitrollen op 2,75 mm in een vlak van 24 cm breed en 52,5 cm lang. Snijd hiervan plakken van 7,5 cm bij 8 cm. Vouw het deeg om de bosbessencake en plaats in de bakvorm.

Narijs 90 minuten.
Bakken op 160°C voor 18 minuten in de heteluchtoven.


Afstrijken met suikerwater en decoreren met goudpoeder en poedersuiker.



Meester Boulanger Reindert Hameeteman - Bosbessen Explosie
Bekijk alle recepten

Contact

Voor vragen is Reindert Hameeteman te bereiken via
e-mail rhameeteman@live.nl
telefoonnummer +31652411794
of via Facebook, Instagram of LinkedIn.