Paarse wortels, het klinkt misschien wat raar, maar sap van deze oer wortel zit boordevol gezonde voedingsstoffen. Daarnaast geeft het dit desembrood een bijzonder karakter en een licht zoete smaak.
In dit desembrood zijn naast paars wortelsap ook pompoenpitten als vulling verwerkt. Hierdoor krijgt dit karaktervolle brood nog meer een aardse en nootachtige smaak. Naast de smaak geeft dit ook een leuk contrast aan de binnenkant, een brood vol verrassingen dus!
DEEG
100% - Bloem T65
1,6% - Zout
0,4% - Gist
20% - Desem
65% - Paars wortelsap
15% - Water om in te wassen
VULLING
20% - Pompoenpitten
Werkwijze DEEG
Kneed van alle ingrediënten een goed afgekneed deeg. Draai de pompoenpitten door het deeg als vulling. Zo blijven de pompoenpitten heel en goed zichtbaar in het brood. Doe het deeg in een bak die is ingeolied en laat het 120 minuten in bulkrijs staan, geef halverwege een doorslag. Hierna afwegen op 550 gram, vervolgens los opmaken. Geeft de deegstukken een rijs van 20 minuten, hierna nogmaals opbollen en leg de deegbollen in een licht bestoven rijsmandje.
Plaats het deeg voor een nacht in de koeling.
Haal de volgende ochtend de mandjes uit de koeling en plaats ze direct op de inschieter.
Sjabloneer de broden af met roggebloem en snijd deze vierkant in.
Temperatuur van 260°C kap en 240°C vloer, terug laten vallen naar 230°C kap en 210°C vloer in de inschietoven.
Bakken voor 40 minuten met stoom, waarvan de laatste 5 minuten met de schuif open.