Terug naar de recepten

Zuurdesembrood recept

Smaakvol desembrood met pit

Bekijk de reel hier op Instagram

Voor dit smaakvolle desembrood is een broeistuk gemaakt van Teffmeel, dit heeft een zoete milde nootachtige smaak. Daarnaast is er een zadenmix gebruikt van pompoenpitten, meloenpitten, zonnebloempitten en pijnboompitten.

Een broeistuk maak je door het meel en de zaden te mengen en dan met water voor 2,5 uur in de oven te plaatsen. Dit broeistuk geeft zo veel meer smaak en geeft een betere vochtopname in het deeg. Het broeistuk geeft verschillende nootachtige smaaktonen, daardoor is dit brood erg veelzijdig en te combineren met zowel Nutella als olijfolie. Voor het maken van dit brood is er veel tijd nodig wat ten goede komt aan de smaak. Het broeistuk gaat 2,5 uur in de oven, daarna als bulkrijs overnacht via de koeling. Dit is een brood met pit!

BROEISTUK
30% - Teffmeel
9% - Zonnebloempitten
9% - Meloenpitten
9% - Pijnboompitten
18% - Pompoenpitten
25% - Spelt
125% - Water

DEEG
100% - Bloem T65
1,5% - Zout
0,3% - Gist
30% - Desem
75% - Water
60% - Broeistuk

DECORATIE ZADEN
20% - Zonnebloempitten
20% - Meloenpitten
20% - Pijnboompitten
40% - Pompoenpitten

Werkwijze BROEISTUK

Meng alle ingrediënten voor het broeistuk in een bakblik.

Plaats het bakblik voor 120 minuten op 165°C in de oven, met de deksel op het bakblik.
Plaats het broeistuk voor een nacht in de koeling.




Werkwijze DEEG

Kneed van alle ingrediënten en het broeistuk een goed afgekneed deeg.
Geef dit een bulkrijs van 30 minuten. Plaats daarna overnacht in de koeling.

Weeg het deeg af op 550 gram en bol dit op. Maak hetzelfde aantal deegbolletjes van 150 gram, laat het voor 20 minuten liggen voor de bolrijs. Rol de kleine deegbolletjes uit en bestrijk deze in het midden met olijfolie. De buitenste rand bestrijken met water. Vouw het grote deegstuk op tot een vierkant, decoreer dit met de decoratie zaden. Leg dit op het met olie bestreken gedeelte van het uitgerolde plakje deeg.
Vouw het deeg om het grote deegstuk heen. Plaats de ingepakte deegstukken tussen kleedjes.

Narijs 90 minuten.

Plaats de deegstukken op de inschieters.
Sjabloneren de deegstukken af met bloem en snijd deeghuid kruislings in tot op de zaden.

Temperatuur van 260°C kap en 240°C vloer, terug laten vallen naar 230°C kap en 210°C vloer in de inschietoven.

Bakken voor 45 minuten met stoom, waarvan de laatste 5 minuten met de schuif open.

Bekijk alle recepten

Contact

Voor vragen is Reindert Hameeteman te bereiken via
e-mail rhameeteman@live.nl
telefoonnummer +31652411794
of via Facebook, Instagram of LinkedIn.