Terug naar de recepten

Viennoiserie recept

ZOETE HONING BRIOCHE

Bekijk de video op Instagram

Zoete honing brioche, de naam zegt al veel over deze brioche. Samen met een lokale imker heeft Reindert de honingraten uit de kast gehaald. Hierna hebben ze de honing geslingerd en gekeurd. Deze honing zit verwerkt in de honing-kaneelcake en zorgt voor een volle smaak.

Verder verwijst het uiterlijk van deze brioche ook naar de honing. Op de zijkant van de brioche zit een zigzag patroon die de aanvliegroute van de bij moet benadrukken. De bij gaat vervolgens via de eetbare viooltjes naar zijn honingraat, deze ligt op de bovenkant van het product. Via de honingraad komt de bij in de kern van het product waar de honing-kaneelcake zit.

De honingcake met pecannoten en kaneel zorgt niet alleen voor een lekkere smaak, maar ook voor de stevigheid van de brioche. Het voorkomt dat de zijkanten naar inzakken na het bakken. In combinatie met warm afbakken blijft deze brioche mooi recht staan. De structuurmatten geven het uiterlijk van deze brioche een extra luxe uitstraling.

Meester Boulanger Reindert Hameeteman - Zoete Honing Brioche

DEEG
80% - T45
20% - T65
5% - Gist
2% - Zout
1% - Melkpoeder
6% - Basterdsuiker
6% - Suiker
50% - Vers ei
8% - Water
60% - Roomboter

CACAO STRIJKLAAG
100% - Cacao
200% - Water

HONING-KANEELCAKE
25% - Roomboter
25% - Witte Basterdsuiker
15% - Vers ei
25% - T65
1% - Bakpoeder
7,7% - Amandelmeel
1% - Limoenzeste

Vulling voor de cake
15% - Honing
0,9% - Kaneel
8% - Gebroken pecannoten

DECORATIE KANEELBISCUIT
25% - Basterdsuiker
25% - Roomboter
20% - Bloem
25% - Eiwit
2,5% - Kaneel
2,5% - Cacao

Werkwijze HONING-KANEELCAKE

Draai de boter zalvig. Voeg de witte basterdsuiker toe. Giet langzaam het ei erbij, daarna de droge ingrediënten toevoegen. Kort mengen, als laatste de honing en pecannoten doorspatelen. Dertig gram beslag in een vorm spuiten.

Afbakken op 175°C voor 10 minuten in de heteluchtoven.
Plaats de cake daarna in de diepvries.




Werkwijze DECORATIE KANEELBISCUIT

Smelt de boter, voeg hier de andere ingrediënten aan toe en meng dit kort. Strijk het beslag in de vormen.

Afbakken op 175°C voor 4 minuten in de heteluchtoven.
Bestrooi met goudpoeder.




Werkwijze BRIOCHE DEEG

Kneed van de ingrediënten, behalve de boter, een soepel deeg, niet helemaal afkneden. Voeg vervolgens in stukjes de boter toe en kneed het deeg verder af. Plaats het deeg voor een nacht in de koeling.
Rol het deeg uit tot 2,5 mm. Snijd hiervan stroken van 5 cm x 21 cm. Bekleed de vormen met een siliconen structuurmat. Plaats de stroken in de vormen. Leg in het midden een plakje deeg van 5 cm en plaats hierop de bevroren honingcake. Bovenop de cake komt nog een plakje deeg.

Narijs 60 minuten.
Afbakken op 200°C voor 18 minuten in de heteluchtoven.


Decoreren met poedersuiker en leg hierop de decoratie kaneelbiscuit. Plak een bijtje vast op de bovenkant met pecannoten pasta. Plaats als laatste eetbare viooltjes bovenop de brioche.



Viennoiserie Zoete honing brioche
Bekijk alle recepten

Contact

Voor vragen is Reindert Hameeteman te bereiken via
e-mail rhameeteman@live.nl
telefoonnummer +31652411794
of via Facebook, Instagram of LinkedIn.